Van de 66.657 branden in 2021 waren er 27 fataal, met in totaal 31 dodelijke slachtoffers. En in de eerste drie maanden van dit jaar vonden er ook al negen fatale woningbranden in ons land plaats, met tien dodelijke slachtoffers. Het grootste deel van de fatale woningbranden wordt veroorzaakt door menselijke fouten. Meer dan de helft van de branden begint in de woonkamer, gevolgd door de slaapkamer. Verder valt op dat fatale woningbranden vaker in huurwoningen plaatsvinden, vaker bij alleenstaanden en vaker bij ouderen.
Rookmelders verplichtVeel dodelijke slachtoffers vallen ’s nachts door het inademen van rook. U wordt niet wakker omdat u die rook niet ruikt. Heeft u een rookmelder dan wordt u wél wakker omdat het alarm afgaat. Rookmelders worden daarom verplicht per 1 juli 2022. Dan moeten er in iedere woning in Nederland rookmelders hangen. Als u in huis meerdere verdiepingen heeft, kunt u de verschillende melders koppelen. Dan gaan ze allemaal tegelijk af bij een alarm. Er zijn ook slimme melders die een signaal geven aan uw mobiele telefoon. Handig voor als u niet thuis bent.
Boete en verzekering
Niemand zal bij u komen controleren of u de rookmelders heeft opgehangen en of ze wel werken. Maar verzekeraars kunnen wel hun voorwaarden aanpassen. U krijgt dan schade niet of slechts beperkt vergoed als na een brand blijkt dat uw woning niet aan de preventie-eisen voldoet. En omdat de rookmelder verplicht is, kunt u ook een boete krijgen. Wacht daarom niet met de aanschaf, maar installeer de rookmelders zo snel mogelijk.
Inboedelverzekering checken
Als u dan toch rookmelders gaat ophangen, laat dan ook uw inboedelverzekering door ons controleren. Wij checken welke vergoedingen u kunt verwachten na een brand, we bespreken of ook de andere dekkingen nog naar wens zijn en wij gaan na of u voordeliger uit kunt zijn.