skip to Main Content

Als iemand uw ideeen kaapt

eigendomsrecht. Maar wat doet u als iemand uw rechten schendt?

Intellectueel eigendom is het recht op uw creaties en andere resultaten van intellectuele arbeid. Door dat goed te regelen heeft alleen u daar het recht op en kan een ander er niet zomaar gebruik van maken. Er zijn verschillende vormen van intellectueel eigendomsrecht.

Auteursrecht:
Voor teksten, illustraties, foto’s en dergelijke. Het werk moet origineel zijn en uw hand moet erin herkend worden. Op het werk zit automatisch auteursrecht tot 70 jaar na uw overlijden.
Modelrecht:
Voor twee- of driedimensionale vormgeving, design en ontwerp dat nieuw is en een eigen karakter heeft. Dat is niet bepaald door techniek, maar puur door uiterlijk, zoals kleur, omtrek, vorm en gebruik van materialen. Modelrecht ontstaat niet vanzelf. U moet het registreren.
Merkrecht:
Voor een teken, zoals een woord, beeld, vorm, kleur of geluid, dat u gebruikt om uw producten of diensten te onderscheiden van die van uw concurrenten. Denk aan logo’s. Merkrecht ontstaat niet automatisch. U deponeert het bij het Benelux Bureau Voor de Intellectuele Eigendom ( BOIP).
Octrooi ofwel patent: Voor een technisch product of productieproces. Dankzij een octrooi  heeft alleen u het recht om uw uitvinding commercieel toe te passen. Uw uitvinding moet nieuw, inventief en origineel en  industrieel toepasbaar zijn. U moet octrooi aanvragen. De afhandeling duurt anderhalf jaar. Vanaf dan heeft u octrooi voor maximaal 20 jaar.
Bedrijfsnaam ofwel handelsnaam:
?Voor de naam die u gebruikt om uw onderneming te onderscheiden. Een recht ontstaat vanaf het moment dat u de naam actief gebruikt, bijvoorbeeld in reclame of op facturen en visitekaartjes.
Bedrijfsgeheim:
Voor informatie over uw product of productieproces. De informatie moet geheim zijn, niet algemeen bekend of gemakkelijk toegankelijk en het moet handelswaarde hebben. U moet commercieel voordeel hebben van de informatie. Ook heeft u maatregelen getroffen om het bedrijfsgeheim vertrouwelijk te houden.

Inbreuk op uw recht
Als iemand inbreuk maakt op uw intellectueel eigendomsrecht, moet u zelf actie ondernemen. Vaak is het voldoende om de inbreukpleger aan te spreken op het illegale gebruik met het verzoek daarmee te stoppen. U kunt ook proberen tot overeenstemming te komen bijvoorbeeld door een prijs voor te stellen.

Voor de rechter?
Kan dit niet en ontstaat er een conflict? Dan kunt u overwegen uw gelijk te halen bij de rechter. Maar een procedure is kostbaar. Als u een zakelijke rechtsbijstandverzekering heeft, kunt u met een jurist overleggen over de stappen die u zou moeten nemen. En als het echt uitdraait op een rechtszaak, dan worden de kosten vergoed. Neem contact op met ons kantoor voor advies over een zakelijke rechtsbijstandverzekering.

De Geldwinkel Kennemerland

De Geldwinkel Kennemerland is sinds 1998 een begrip in Haarlem en omstreken en de Haarlemmermeer. Wij zijn een persoonlijk advieskantoor voor uw hypotheek en verzekeringen. Als klant zult u onze professionele, maar ongedwongen en persoonlijke sfeer binnen ons kantoor als de juiste keuze ervaren.

Contact gegevens

Tel: +31 (0) 23 5411154
E-mail: info@geldwinkel.nl
Adres: Kleverparkweg 5
2023CA Haarlem

Copyright © Let's build IT 2019

Back To Top
×Close search
Search