Toen de ziekenhuizen volstroomden met coronapatiënten beseften we ineens dat onze gezondheid kwetsbaar is. En dat het goed is om de financiële positie van nabestaanden veilig te stellen. De belangstelling voor de overlijdensrisicoverzekering (ORV) nam daarom toe. Bij het afsluiten van een hypotheek kiest bijvoorbeeld bijna 40% ervoor om ook een ORV aan te vragen. Voor corona gebeurde dit in minder dan een derde van de gevallen.
Gekoppeld aan de hypotheek
Een ORV is een levensverzekering die uitkeert uit bij overlijden. Dat geeft financiële zekerheid aan nabestaanden, die ineens een inkomen moeten missen. Vaak wordt de ORV gekoppeld aan de looptijd van de hypotheek. Als een van beide partners voor het einde van de looptijd overlijdt, ontvangt de achterblijver het verzekerde bedrag. Hij of zij kan met die uitkering de hypotheek (deels) aflossen of er de maandlasten van betalen. Als u de ORV koppelt aan uw hypotheek kunt u kiezen uit twee opties:
Gelijkblijvende ORV. U spreekt met de verzekeraar een verzekerde bedrag af. Dit is de uitkering die uw nabestaanden ontvangen bij uw overlijden. Het maakt dan niet uit of u in het begin van de looptijd al overlijdt of bijna aan het eind. Een gelijkblijvende ORV is handig als u een aflossingsvrije hypotheek heeft.
Dalende ORV. Bij een ORV gaat het verzekerde bedrag elke maand of ieder jaar iets omlaag. Als u vroeg in de looptijd overlijdt, is de uitkering dus hoger dan wanneer u aan het eind overlijdt. Goed om te koppelen aan een hypotheek die u stapsgewijs aflost. De hypotheekschuld en de ORV-uitkering kunnen dan op elkaar afgestemd blijven.
Om inkomsten aan te vullen
U kunt ook kiezen voor een levensverzekering, los van de hypotheek. Dit is een mooie keuze als u vooral het inkomen van de nabestaanden veilig wilt stellen. Zo’n verzekering kan bijvoorbeeld maandelijks uitkeren en zo het inkomen van de achterblijvende partner en kinderen aanvullen. Ook een uitvaartverzekering is een levensverzekering. Deze uitkering is bedoeld om de begrafenis of crematie van te betalen.
Positie van nabestaanden
De financiële gevolgen van overlijden kunnen heel groot zijn. Als u wilt dat uw nabestaanden goed verzorgd achterblijven, bespreek dan met ons eens uw mogelijkheden. Hoe is de financiële positie van uw partner als u overlijdt? Hoe sterk daalt het gezinsinkomen? Is er recht op een nabestaandenpensioen? In hoeverre is de hypotheek dan afgelost? Zijn er extra kosten nodig bijvoorbeeld voor huishoudelijke hulp of kinderopvang? Als duidelijk is wat het inkomensrisico is, adviseren we u over oplossingen. Stel het gesprek niet uit, maar maak een afspraak.