skip to Main Content

Huis kopen en verduurzamen kan dankzij hogere hypotheek

Plotseling weegt het energielabel vanwege de opgelopen gasprijzen zwaarder mee bij keuze voor een nieuwe koopwoning. Want een woning met label D t/m G kan dan wel goedkoper zijn in aanschaf, maar wat heeft u daaraan als u een torenhoge energierekening tegemoet ziet? Direct de woning grondig verduurzamen zou een oplossing zijn, maar hoe betaalt u dat?

Extra hypotheek voor energiebesparing
Normaal is een hypotheek maximaal 100% van de woningwaarde. Alle bijkomende kosten plus de verhuizing en de woninginrichting moet u uit eigen zak betalen. Dat is vaak al een flink bedrag, dus u heeft dan misschien niet genoeg geld om ook nog energiebesparende maatregelen te treffen. Toch kunt u uw plannen misschien realiseren. Als uw inkomen minimaal € 33.000 is, mag u (een deel van) de verduurzaming financieren binnen de hypotheek. Die mag 106% van de woningwaarde bedragen, waarbij de extra lening maximaal € 9.000 is. Het geld moet u besteden aan energiebesparende voorzieningen. Daaronder vallen: isolatie van gevel, dak, leiding of vloer, HR++ beglazing (of hoger), een warmtepomp en zonnepanelen.

Nul op de meter
Wilt u de verduurzaming nog grondiger aanpakken en gaat u naar een NulopdeMeter-woning? Dan mag u zelfs €25.000 extra lenen als de woning een energieprestatiegarantie krijgt en €15.000 extra als het huis een energie-index of een energieprestatie-coëfficiënt krijgt gelijk aan of lager dan nul. Met Nul op de Meter wekt het huis in een jaar dankzij energieopwekkende voorzieningen evenveel energie op als het verbruikt.

Bouwdepot
U krijgt de extra hypotheek niet op uw rekening bijgeschreven. In plaats daarvan stort de hypotheekverstrekker het bedrag in een bouwdepot. Van daaruit krijgt u uitbetaald zodra u de nota’s indient. Het bedrag in het bouwdepot kan gebaseerd zijn op de maatregelen die u wilt nemen en wat daarvan de kosten zijn. Weet u nog niet welke maatregelen u wilt treffen? Dan kunt u ook aangeven hoeveel u wilt uitgeven aan verduurzaming en dit bedrag in het bouwdepot laten storten. Het kan zijn dat er nog wat in het depot staat na de verbouwing of nadat het bouwdepot is verlopen. Dat saldo moet u gebruiken als extra aflossing op de hypotheek.

Bent u geïnteresseerd in een koopwoning die u direct wilt verduurzamen? Neem dan contact op met ons kantoor voor een hypotheekgesprek.

De Geldwinkel Kennemerland

De Geldwinkel Kennemerland is sinds 1998 een begrip in Haarlem en omstreken en de Haarlemmermeer. Wij zijn een persoonlijk advieskantoor voor uw hypotheek en verzekeringen. Als klant zult u onze professionele, maar ongedwongen en persoonlijke sfeer binnen ons kantoor als de juiste keuze ervaren.

Contact gegevens

Tel: +31 (0) 23 5411154
E-mail: info@geldwinkel.nl
Adres: Kleverparkweg 5
2023CA Haarlem

Copyright © Let's build IT 2019

Back To Top
×Close search
Search