skip to Main Content

Hoe wordt uw kind financieel zelfstandig?

Jongeren moeten op volwassen leeftijd financieel zelfstandig zijn. Ze moeten daarom geleerd hebben hoe ze verstandig omgaan met geld, verleidingen kunnen doorzien en hoe ze kunnen dromen zonder in de problemen te komen. Dat de leerschool nodig is, bewijst een onderzoek van Wijzer in Geldzaken naar jongeren en hun financiën:

71% van de ondervraagde basisschoolleerlingen (8 – 12 jaar) geeft aan dat ze soms tot vaak producten willen hebben omdat een bekend persoon of een influencer het aanbeveelt. Ook kopen kinderen soms bepaalde producten omdat leeftijdsgenootjes het hebben.

23% van de basisschoolleerlingen (8 – 12 jaar) en maar liefst 83% van jongvolwassenen (18-25 jaar) zegt weleens spijt te hebben van recente aankopen.

Kinderen worden via hun telefoon verleid om geld uit te geven. Toch maakt slechts 43% van de ouders afspraken over aankopen in apps en games.

30% van de jongvolwassenen (18-25 jaar) vindt het lastig om zich te wapenen tegen impulsaankopen. Online is dat nog moeilijker dan in een fysieke winkel.

42% van de mbo-studenten doet geen belastingaangifte, waardoor ze belastingteruggave mislopen.

Zakgeld en sparen
U speelt een belangrijke rol bij het financieel redzaam maken van uw kind. Wat uw kind nodig heeft, hangt onder meer af van zijn leeftijd. Een kind van 6 zal kennismaken met zakgeld en de keuzes die hij daarmee kan maken. Als hij 8 jaar is, kan hij leren hoe hij kan sparen voor grotere uitgaven bijvoorbeeld door geld op een spaarrekening te zetten. Ook kunt u hem belonen als hij klusjes doet.

Veilig gebruik van de bankpas
Aan het eind van de basisschool is het tijd om een eigen bankrekening te openen voor uw kind. Hij kan dan vertrouwd raken met online bankieren. Wijs uw kind op veilig gebruik van de bankpas en bespreek waar hij op moet letten als hij online iets koopt. Krijgt uw kind rond deze tijd een mobiele telefoon? Bespreek dan de kosten daarvan en maak afspraken over wie wat betaalt. Uw kind kan ook gevoelig zijn voor reclame op televisie, op internet, op sociale media, in online games, in tijdschriften en apps. Help uw kind die reclame te herkennen en doorzien.

Zelf geld verdienen
Op de middelbare school krijgt uw kind zijn eerste bijbaantje. Bekijk eens samen het loonstrookje en wijs hem op de mogelijkheid om belasting terug te vragen. Hij kan gaandeweg meer gaan verdienen en daarom ook grotere uitgaven doen: een vakantie, een scooter of duurdere kleding. Leer uw kind overzicht te houden over inkomsten en uitgaven.

Wilt u meer weten over hoe u uw kind kunt helpen financieel zelfredzaam te worden. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) helpt ouders bij de financiële opvoeding.

De Geldwinkel Kennemerland

De Geldwinkel Kennemerland is sinds 1998 een begrip in Haarlem en omstreken en de Haarlemmermeer. Wij zijn een persoonlijk advieskantoor voor uw hypotheek en verzekeringen. Als klant zult u onze professionele, maar ongedwongen en persoonlijke sfeer binnen ons kantoor als de juiste keuze ervaren.

Contact gegevens

Tel: +31 (0) 23 5411154
E-mail: info@geldwinkel.nl
Adres: Kleverparkweg 5
2023CA Haarlem

Copyright © Let's build IT 2019

Back To Top
×Close search
Search