skip to Main Content

Gevaarlijke stoffen veroorzaken ernstige beroepsziekten

Een op de zes mensen loopt het risico om ziek te worden door het omgaan met gevaarlijke stoffen en jaarlijks overlijden drieduizend mensen door onveilige omgang met gevaarlijke stoffen op het werk. Dat zijn bijvoorbeeld kappers die werken met verf- en lakproducten, automonteurs in de dieselrook of medewerkers die te maken hebben met giftige dampen. Blootstelling aan gevaarlijke stoffen is verreweg de grootste veroorzaker van beroepsziekten met een dodelijke afloop. Dat schrijft de Arbeidsinspectie in het jaarverslag 2021.

Onvoldoende zicht op gevaarlijke stoffen
Het gevaar schuilt in veel meer stoffen dan gedacht. In houtstof, dieselrook, lasrook, verfproducten, meelstof, harsen en oplosmiddelen bijvoorbeeld. Werkgevers hebben daar onvoldoende zicht op en zijn niet goed op de hoogte van de risico’s. Van de geïnspecteerde bedrijven in 2021 overtreedt zeventig procent de regels, concludeert de Arbeidsinspectie. En dat is nog maar het topje van de ijsberg. Want de Arbeidsinspectie heeft niet de mankracht en de middelen om de ruim 100.000 bedrijven die met giftige, brandbare of explosieve stoffen werken, jaarlijks te controleren.

Zelf inspecteren
Werken met gevaarlijke stoffen kan tot ernstige ziektes leiden met overlijden tot gevolg. Dat is afschuwelijk voor de medewerker in kwestie en alleen al daarom wilt u weten welke stoffen u in huis heeft en gebruikt en wat de gevolgen zijn van (mogelijke) blootstelling. U hoeft niet te wachten op een inspectie om daarachter te komen. U kunt de digitale zelfinspectietool voor het midden-en kleinbedrijf gebruiken die de Arbeidsinspectie heeft ontwikkeld. Daarmee doorloopt u zelf de stappen van een inspectie, u krijgt tips en uitleg van de Arbowet en kunt ingrijpen als dat nodig is. Gevaarlijke stoffen vervangen door minder gevaarlijke, technische oplossingen en organisatorische maatregelen kunnen de risico’s beperken. Uw werknemer kan gebruikmaken van de stoffencheck-app om te controleren het welke stoffen hij precies te maken heeft. Daarover kan hij dan met u in gesprek gaan.

Beleid en verzekeringen op orde
U bent als werkgever verantwoordelijk voor veiligheid op de werkplek. Als uw medewerkers ziek worden omdat ze onvoldoende beschermd aan het werk zijn, kunt u daarvoor aansprakelijk gesteld worden. En arbeidsongeschikte medewerkers leiden tot kosten in verband met verzuim en WIA. Breng uw veiligheidsbeleid op orde en ga dan meteen met ons het gesprek aan over passende verzekeringen, met name op het gebied van aansprakelijkheid en inkomensverzekeringen.

De Geldwinkel Kennemerland

De Geldwinkel Kennemerland is sinds 1998 een begrip in Haarlem en omstreken en de Haarlemmermeer. Wij zijn een persoonlijk advieskantoor voor uw hypotheek en verzekeringen. Als klant zult u onze professionele, maar ongedwongen en persoonlijke sfeer binnen ons kantoor als de juiste keuze ervaren.

Contact gegevens

Tel: +31 (0) 23 5411154
E-mail: info@geldwinkel.nl
Adres: Kleverparkweg 5
2023CA Haarlem

Copyright © Let's build IT 2019

Back To Top
×Close search
Search