skip to Main Content

Ruim 60 miljoen schade door fraude bij betalingsverkeer

De 62,5 miljoen schade is 25 procent hoger dan de 50 miljoen euro van twee jaar geleden. Het grootste deel van dat bedrag (47,5 miljoen euro) komt door oplichters die zich voordoen als helpdeskmedewerkers van een bank en als zodanig een klant opbellen. Ze vertellen deze slachtoffers bijvoorbeeld dat hun geld niet veilig is en dat ze het moeten overmaken naar een andere rekening. Ook overtuigen ze de klant er in veel gevallen van de bankpas af te geven.
Hoewel banken niet aansprakelijk zijn, vergoeden ze de schade van helpdeskfraude vaak toch. Daarover zijn eind 2020 afspraken gemaakt. Hierdoor is afgelopen jaar 92 procent van de 47,5 miljoen euro vergoed.
De schade als gevolg van andere vormen van bankfraude, zoals phishing en het stelen van bankpassen, daalde in het afgelopen jaar. Dit komt volgens de NVB doordat banken maatregelen hebben genomen om deze fraude terug te dringen. Criminelen hebben daarom hun aandacht verlegd en doen zich dus steeds vaker voor als medewerker van een bankhelpdesk. De banken komen later dit jaar met een publiekscampagne om mensen hier meer bewust van te maken.

 

De Geldwinkel Kennemerland

De Geldwinkel Kennemerland is sinds 1998 een begrip in Haarlem en omstreken en de Haarlemmermeer. Wij zijn een persoonlijk advieskantoor voor uw hypotheek en verzekeringen. Als klant zult u onze professionele, maar ongedwongen en persoonlijke sfeer binnen ons kantoor als de juiste keuze ervaren.

Contact gegevens

Tel: +31 (0) 23 5411154
E-mail: info@geldwinkel.nl
Adres: Kleverparkweg 5
2023CA Haarlem

Copyright © Let's build IT 2019

Back To Top
×Close search
Search