skip to Main Content

Belastingvrije ton voor huis vergroot ongelijkheid

Het effect van de belastingvrije ton is vooral dat kinderen die een ton van hun ouders krijgen, een duurder huis kopen. De regeling werd in 2017 ingesteld om ervoor te zorgen dat de mensen lagere hypotheekschulden zouden hebben en er minder huizen onder water zouden komen te staan. 
Maar dat effect lijkt tegen te vallen. In 2017 profiteerde 0,5 procent van alle woningbezitters van de regeling. En doordat er in 2018 en 2019 zo'n 2,2 miljard euro werd geschonken, werd de landelijke hypotheekschuld met slechts drie promille (0,3 procent) verlaagd. Een belangrijker effect, aldus SEO, is dat huizenbezitters die de schenking krijgen, deze soms inzetten om duurder te gaan wonen. En starters die de schenking krijgen, gebruiken deze niet om hun hypotheeklasten laag te houden, maar kopen een huis dat ze anders niet hadden kunnen betalen. SEO schrijft dat de regeling daarom ten koste kan gaan van starters zonder schenking. 

 

De Geldwinkel Kennemerland

De Geldwinkel Kennemerland is sinds 1998 een begrip in Haarlem en omstreken en de Haarlemmermeer. Wij zijn een persoonlijk advieskantoor voor uw hypotheek en verzekeringen. Als klant zult u onze professionele, maar ongedwongen en persoonlijke sfeer binnen ons kantoor als de juiste keuze ervaren.

Contact gegevens

Tel: +31 (0) 23 5411154
E-mail: info@geldwinkel.nl
Adres: Kleverparkweg 5
2023CA Haarlem

Copyright © Let's build IT 2019

Back To Top
×Close search
Search