skip to Main Content

AFM geeft tips om beleggingsfraude te herkennen

Truc 1: de-bekende-Nederlander-truc
Een bekende Nederlander prijst zogenaamd een investering aan in een advertentie op Facebook of op een website waar je dan toevallig bent. Dat kan Jort Kelder, Geert Wilders of Ali B zijn, maar ook Charles Groenhuijsen of minister Hugo de Jonge. Doordat je de persoon ‘kent’, krijg je vertrouwen. Hun naam en foto wordt echter gebruikt zonder hun toestemming. De bekende Nederlander die je ziet, heeft helemaal geen gouden tip voor hoge rendementen. De advertentie is nep!

Truc 2: de-nu-of-nooit-truc
Toon je toch interesse en laat je je gegevens achter? Dan word je vrijwel direct gebeld. Je wordt vervolgens meteen onder druk gezet om snel te investeren. Anders mis je een mooi rendement. Die kans wil je toch niet missen? Het is nu of nooit! Maar laat je niet overhalen. Denk altijd eerst goed na over een belegging, haastige spoed is zelden goed. 

Truc 3: de-AFM-vergunning-truc
De aanbieder zegt dat ze een vergunning van de AFM hebben en dat de AFM enthousiast is over hun aanbod. Je denkt dat het dan wel goed zal zijn. Niet dus! We geven nóóit een positief advies over een belegging. We verstrekken alleen een vergunning als een aanbieder voldoet aan de wettelijke eisen. Is het een buitenlandse onderneming uit een EU-lidstaat? Dan heeft de toezichthouder in het land van herkomst de toetsing gedaan. Dat doet de AFM niet nog een keer. Een vergunning van een nationale toezichthouder is geen kwaliteitskeurmerk.

Truc 4: de-wil-je-niet-rijk-worden-truc
Wil je dan geen geld verdienen, vraagt de aanbieder. Want wie wil er nu niet rijk worden? Dan kun je beter meteen de verbinding verbreken. Makkelijk rijk worden bestaat niet!

Laat je niet overvallen!
Malafide beleggingsaanbieders vissen vooral met misleidende advertenties op social media en internet naar nieuwsgierige consumenten die op zoek zijn naar een beter rendement op hun spaargeld. Als je hierop googelt, dan is de kans groot dat ze je weten te vinden. Word je dan benaderd, dan is het zaak om je hoofd koel te houden en deze trucs te herkennen.

De Geldwinkel Kennemerland

De Geldwinkel Kennemerland is sinds 1998 een begrip in Haarlem en omstreken en de Haarlemmermeer. Wij zijn een persoonlijk advieskantoor voor uw hypotheek en verzekeringen. Als klant zult u onze professionele, maar ongedwongen en persoonlijke sfeer binnen ons kantoor als de juiste keuze ervaren.

Contact gegevens

Tel: +31 (0) 23 5411154
E-mail: info@geldwinkel.nl
Adres: Kleverparkweg 5
2023CA Haarlem

Copyright © Let's build IT 2019

Back To Top
×Close search
Search