skip to Main Content

Wat is herbouwwaarde?

Als u een woonhuisverzekering afsluit, wordt eerst bepaald tegen welk bedrag het huis verzekerd moet worden. De basis daarvan is de herbouwwaarde: het bedrag dat nodig is om de woning op dezelfde locatie opnieuw te bouwen. Bij volledige verwoesting van de woning krijgt u dat bedrag.

De waarde van uw woning schatten

– Verzekeraars gebruiken de herbouwwaardemeter van het Verbond van Verzekeraars om de waarde van uw woning te schatten. Daarbij wordt gekeken naar:

– Het type woning. Appartement, rijtjeshuis of een vrijstaande woning

– De inhoud van de woning in kubieke meters

– Het type fundering. Houten of betonnen palen

– Het type dak. Bijvoorbeeld dakpannen, rieten dak of plat dak

– Het type gevel

– Hoe de woning is geïsoleerd

– De afwerking van de woning. De herbouwwaarde is hoger als er een keuken- en/of badkamer is die jonger is dan 10 jaar. Ook meeverzekerde zonnepanelen verhogen de     herbouwwaarde

Meter van het Verbond
Als de herbouwwaardemeter van het Verbond gebruikt wordt, krijgt u direct een garantie tegen onderverzekering. Dat is belangrijk als u schade heeft en als dan ineens blijkt dat de herbouwwaarde toch hoger ligt dan was berekend. De verzekeraar vergoedt dan alsnog de juiste herbouwwaarde. Het is niet verplicht om de herbouwwaardemeter van de verzekeraar te gebruiken. U mag de herbouwwaarde ook zelf berekenen of een taxatie laten maken. Maar in dat geval krijgt u geen garantie tegen onderverzekering.

Herbouwwaarde verandert
De herbouwwaarde ligt lager dan de verkoopwaarde van uw woning. De verkoopwaarde is namelijk ook gebaseerd op de locatie en de grondprijs. Die zijn bij herbouwwaarde niet meegenomen . De herbouwwaarde weerspiegelt alleen de kosten voor het herbouwen van de woning. Als bouwmaterialen duurder worden, verandert de herbouwwaarde. De herbouwwaardemeter wordt daarom jaarlijks aangepast. Sommige verzekeraars veranderen het verzekerde bedrag dan automatisch. Bij andere moet u elke vijf jaar opnieuw de herbouwwaarde invullen.

Advies over opstalverzekering
Heeft u de woning verbouwd of gerenoveerd, dan verandert de herbouwwaarde. Om goed verzekerd te blijven moet u de woningverbetering melden bij de verzekeraar. Vraag ons of uw huidige opstalverzekering nog bij u past. Wij bespreken de dekking, de herbouwwaarde en we gaan na of een andere verzekeraar een beter aanbod voor u heeft.

De Geldwinkel Kennemerland

De Geldwinkel Kennemerland is sinds 1998 een begrip in Haarlem en omstreken en de Haarlemmermeer. Wij zijn een persoonlijk advieskantoor voor uw hypotheek en verzekeringen. Als klant zult u onze professionele, maar ongedwongen en persoonlijke sfeer binnen ons kantoor als de juiste keuze ervaren.

Contact gegevens

Tel: +31 (0) 23 5411154
E-mail: info@geldwinkel.nl
Adres: Kleverparkweg 5
2023CA Haarlem

Copyright © Let's build IT 2019

Back To Top
×Close search
Search