skip to Main Content

Uw goederen de grens over. Wie doet wat?

Als u afnemers krijgt in het buitenland, zullen uw goederen de grens over moeten. Verzorgt u het transport zelf? U heeft geen speciale vergunning voor beroepsgoederenvervoer nodig voor het transporteren van uw eigen producten. Wel moet dan vaak uw eigen personeel achter het stuur zitten en moeten de vervoermiddelen door uw bedrijf gekocht of gehuurd zijn. En vervoer mag niet de corebusiness van uw bedrijf zijn.

Vervoerder of expediteur?
Omdat zelf goederen naar het buitenland vervoeren ingewikkeld en duur kan zijn, besteden de meeste ondernemers het transport liever uit. U kunt dan kiezen voor een vervoerder of voor een expediteur. Een vervoerder transporteert alleen uw goederen en heeft een vergunning voor het beroepsgoederenvervoer. Maar voor internationaal transport van goederen moet u aan allerlei formaliteiten voldoen. Om alles goed te regelen, kunt u een expediteur inschakelen. Die stelt contracten op, verzorgt de vrachtbrief, het manifest en de afrekening. Ook staat hij borg voor vrachtpenningen en invoerrechten. Verder kan een expediteur vergunningen aanvragen, douaneformaliteiten verzorgen en een transportverzekering afsluiten. Het vervoer kan de expediteur ook zelf verzorgen, maar hij kan dat ook uitbesteden.

Wie is aansprakelijk?
Expediteurs en vervoerders hebben dus verschillende rollen en daarom is niet altijd duidelijk hoe het zit met aansprakelijkheid. Als uw producten niet op tijd of niet in een goede staat worden afgeleverd bij uw klant, heeft u een probleem. De klant wil bijvoorbeeld zijn geld terugzien. Of hij lijdt schade en stelt u daarvoor aansprakelijk. Moet u op uw beurt dan de vervoerder of de expediteur aanspreken? Dat hangt ervan af wat er is afgesproken, wie voor de schade verzekerd is en wat er onder de dekking van de polissen valt. Wees u daarom bewust van waar u zelf verantwoordelijk voor bent en welke risico’s voor rekening komen van de bedrijven waar u mee samenwerkt.

Uw verzekeringspakket aanpassen
Wanneer u internationaal zaken wilt gaan doen, zijn ook goede contracteren en de overeenkomsten heel belangrijk. Omdat uw afnemers in het buitenland zitten, is ook het debiteurenrisico groter. En omdat wetten en regels in ieder land anders zijn, nemen ook uw juridische risico’s toe. Niet alleen het transportrisico moet dus goed verzekerd zijn. Neem contact op met ons kantoor om de alle risico’s te bespreken die met de export gepaard gaan. Wij adviseren u graag over de verzekeringen die u nodig heeft of die aangepast moeten worden als u gaat exporteren.

De Geldwinkel Kennemerland

De Geldwinkel Kennemerland is sinds 1998 een begrip in Haarlem en omstreken en de Haarlemmermeer. Wij zijn een persoonlijk advieskantoor voor uw hypotheek en verzekeringen. Als klant zult u onze professionele, maar ongedwongen en persoonlijke sfeer binnen ons kantoor als de juiste keuze ervaren.

Contact gegevens

Tel: +31 (0) 23 5411154
E-mail: info@geldwinkel.nl
Adres: Kleverparkweg 5
2023CA Haarlem

Copyright © Let's build IT 2019

Back To Top
×Close search
Search