skip to Main Content

Kopen of leasen? Hoe schaft u bedrijfsmiddelen aan?

U kunt tegenwoordig allerlei bedrijfsmiddelen leasen. Van bestelauto’s tot kopieerapparaten, van machines tot IT-apparatuur en van kassasystemen tot LED-verlichting of kantoormeubilair. Of lease een betere optie is dan kopen? Dat hangt voor een groot deel af van uw financiële situatie.

Vermogen niet aanspreken
Heeft u weinig geld in kas? Als u het bedrijfsmiddel koopt, gaat het bedrag af van uw bedrijfskapitaal, eigen vermogen of vreemd vermogen. Dat kan een risico zijn. Want wanneer de  liquiditeit te laag wordt, kunt u misschien niet meer aan kortlopende verplichtingen voldoen. Denk aan betalingen aan leveranciers en belastingen. Lease kan dan een aantrekkelijkere optie zijn. U kunt kiezen voor financial lease en full operational lease.

Twee manieren om te leasen
Financial lease is in feite een financieringsconstructie. U betaalt de leasemaatschappij elke maand een vast bedrag voor de afschrijving plus rente. Zo spreidt u de kosten voor de aankoop van het bedrijfsmiddel over een  bepaalde looptijd, bijvoorbeeld 60 maanden. Full operational lease lijkt meer op een huurconstructie. Het bedrijfsmiddel blijft eigendom van de leasemaatschappij en die zorgt ook voor het onderhoud, de reparaties en de verzekeringen. Dat is lekker gemakkelijk. U heeft er weinig omkijken naar. Maar u betaalt er wel voor.

Eigenaar bij koop en financial lease
Beschikt u over voldoende cash, dan kunt u het bedrijfsmiddel kopen. U bent geen maandelijkse rente-, huur- of leasekosten kwijt. Bovendien bent u direct de eigenaar en mag u vrij over het bedrijfsmiddel beschikken. Een bestelauto bijvoorbeeld kunt u dan verkopen als u hem wilt vervangen. Wel maakt u kosten voor onderhoud, reparaties en verzekeringen. En dat geldt ook als u kiest voor financial lease. Vraag ons daarom eerst hoeveel u kwijt bent aan verzekeringspremies.

Gevolgen voor de belastingen
Koop, financial lease en operational lease hebben verschillende fiscale gevolgen. Bij koop en financial lease wordt u eigenaar van het bedrijfsmiddel. U mag de btw op de aanschaf verrekenen en kunt misschien aanspraak maken op kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). En u mag het bedrijfsmiddel afschrijven. Die fiscale voordelen heeft u niet bij full operational lease. Een ander nadeel van full operational lease is dat u vast kunt zitten aan een lange looptijd. Wilt u het contract opzeggen, dan moet u het bedrijfsmiddel inleveren en kunt u met hoge afkoopkosten worden geconfronteerd.

Verzeker uw bedrijfsmiddelen goed
Kiest u ervoor eigenaar te worden van uw bedrijfsmiddelen? Neem dan contact op met ons kantoor voor een gesprek over de verzekeringen. Wij gaan voor u op zoek naar de verzekeraar die u het meest te bieden heeft en maken de polissen voor u in orde.

De Geldwinkel Kennemerland

De Geldwinkel Kennemerland is sinds 1998 een begrip in Haarlem en omstreken en de Haarlemmermeer. Wij zijn een persoonlijk advieskantoor voor uw hypotheek en verzekeringen. Als klant zult u onze professionele, maar ongedwongen en persoonlijke sfeer binnen ons kantoor als de juiste keuze ervaren.

Contact gegevens

Tel: +31 (0) 23 5411154
E-mail: info@geldwinkel.nl
Adres: Kleverparkweg 5
2023CA Haarlem

Copyright © Let's build IT 2019

Back To Top
×Close search
Search