skip to Main Content

Jubelton verdwijnt. Wat kunt u nog schenken?

Mensen tussen de 18 en 40 jaar kunnen op dit moment een belastingvrije schenking voor de eigen woning krijgen van 106.671 euro. In principe mag iedereen aan iedereen tussen 18 en 40 jaar zo’n jubelton schenken, maar in de praktijk worden de schenkingen vooral gedaan van ouders aan hun kinderen. Wie kan profiteren van de schenkingsvrijstelling is daar natuurlijk heel blij mee. Maar de regeling ligt onder voor omdat het de huizenprijzen opdrijft. Want dankzij dat extra geld kunnen meer mensen overbieden.

Eerst verlaging, dan afschaffing
Het kabinet heeft daarom op verzoek van de Tweede Kamer gekeken of de vrijstelling per 2023 afgeschaft of verlaagd kan worden. Volgens staatssecretaris van Fiscaliteit en Belastingdienst, Marnix van Rij, is afschaffen op zo’n korte termijn niet mogelijk. Maar verlagen kan wel. Daarom gaat de belastingvrije schenking per 1 januari 2023 naar 27.231 euro. In 2024 wordt de regeling definitief afgeschaft. Is er iemand tussen 18 en 40 jaar die u blij wilt maken met een grote schenking, maar die niet uw kind is? Dan kunt u hem of haar in 2022 nog 106.671 euro schenken en 27.231 euro in 2023.

Eenmalige en jaarlijkse schenkingen
Als u in een keer meer dan 27.231 euro aan uw kind wilt schenken voor een woning, zult u dat dit jaar moeten doen. Uw kind moet er dan natuurlijk wel aan toe zijn om huiseigenaar te worden. Misschien is hij nog te jong of is zijn inkomen nog niet hoog genoeg om – zelfs met een ton op zak – een passende woning te kopen. Maar ook na het afschaffen van de jubelton is een belastingvrije schenking aan uw kind mogelijk. Zo mag u uw kind tussen zijn 18e en 40e jaar eenmalig maximaal  27.231 euro schenken. Daarnaast kunt u jaarlijkse een belastingvrije schenking doen van 5.677 euro, ongeacht zijn leeftijd. Een voordeel is dat uw kind deze schenkingen niet per se hoeft te gebruiken voor de eigen woning. Hij mag het bestedingsdoel zelf bepalen.

Voorlopig geen vermogensbelasting
De eenmalige grote schenking en de jaarlijkse kleinere schenkingen kan uw kind op een spaarrekening zetten. Maar moet hij daarover belasting betalen? Als hij meerderjarig is wel, zodra het spaarbedrag hoger is dan 50.650 euro. Is uw kind nog minderjarig? Dan wordt zijn spaargeld bij uw vermogen opgeteld en bent u belastingplichtig.

Overigens heeft de overheid onlangs besloten de vermogens voorlopig niet te belasten. Waarom? De belasting wordt niet geheven over het vermogen zelf, maar over het rendement. Daarbij is niet het daadwerkelijke rendement het uitgangspunt, maar een fictief rendement dat de fiscus vaststelt. De Hoge Raad heeft onlangs geoordeeld dat spaarders daardoor al jaren te veel belasting betalen en dat de overheid niet op deze manier van belasting mag berekenen.

Op welke manieren kunt u uw kind helpen om een huis te kopen? Vraag ons om advies.

De Geldwinkel Kennemerland

De Geldwinkel Kennemerland is sinds 1998 een begrip in Haarlem en omstreken en de Haarlemmermeer. Wij zijn een persoonlijk advieskantoor voor uw hypotheek en verzekeringen. Als klant zult u onze professionele, maar ongedwongen en persoonlijke sfeer binnen ons kantoor als de juiste keuze ervaren.

Contact gegevens

Tel: +31 (0) 23 5411154
E-mail: info@geldwinkel.nl
Adres: Kleverparkweg 5
2023CA Haarlem

Copyright © Let's build IT 2019

Back To Top
×Close search
Search