skip to Main Content

Bestelbus relatief vaak betrokken bij ongeval

Bestelauto’s hebben meer massa waardoor de remweg langer is. Ze zijn groter en de chauffeur zit in een afgesloten cabine, waardoor er minder zicht is op medeweggebruikers. En een grote bestelwagen heeft een dode hoek waardoor verkeer voor of rechts naast de bus, niet altijd goed te zien is. Dat allemaal maakt dat rijden in een bestelbus anders is dan rijden in een personenauto. Helaas wordt daar niet altijd rekening mee gehouden. Bij 1 op de 8 ongevallen is een bestelwagen betrokken. Hoe kan dat?

Haast, afleiding en vermoeidheid
Ondernemers kunnen onderweg behoorlijk wat druk ervaren. Om maar op tijd bij de klant te komen, hebben ze soms de neiging harder en minder aandachtig te rijden dan gewenst. En onderweg regelen ze telefonisch nog allerlei zaken met klanten en leveranciers. Veel bestuurders van bestelauto’s zijn jong en het is bekend dat bestuurders tot 24 jaar vaker betrokken zijn bij ongevallen dan meer ervaren chauffeurs. Tel daar lange, vermoeiende werkdagen met te weinig pauzes bij op en er ontstaat een cocktail aan risico’s voor de verkeersveiligheid.

Rustig rijden
Als werkgever bent u ervoor verantwoordelijk dat uw mensen op een veilige manier aan het verkeer deelnemen. Spreek hen aan op hun rijgedrag om de kans op schade te verkleinen. Zorg ervoor dat uw chauffeurs over de juiste papieren beschikken en laat hen eventueel extra rijlessen volgen. Bent u zzp’er dan bent u zelf verantwoordelijk voor uw rijgedrag. In alle gevallen geldt: rijd rustig en houd voldoende afstand. Een goede tip is om het telefoongebruik onderweg te beperken. Zet hem voor vertrek op 'niet storen' of stel hem zo in dat u alleen voor bepaalde personen bereikbaar bent.

Stabiele lading
Ook de manier van laden verdient aandacht. Overschrijd het maximaal toegestane laadgewicht niet. Met een te zware lading kunt u een boete krijgen. Zorg er ook voor dat de te vervoeren goederen goed verpakt zijn en zet alles voor het transport goed vast. Als door een instabiele lading de vervoerde goederen of het gereedschap in de bus gaan schuiven, kunnen ze beschadigd raken. Een te zware of instabiele lading tijdens een ongeval kan ook gevolgen hebben voor uw verzekeringen.

Goed verzekerd de weg op
Aan welke verzekeringen moet u denken als u een bestelauto gebruikt voor uw werk? Voor schade die u met de bestelauto veroorzaakt bij anderen is er de verplichte WA-verzekering. Een beperkt casco of allrisk verzekering biedt dekking voor beschadiging of diefstal van de bus zelf. Lopen de goederen in de bus schade op of worden ze gestolen? Dan kan een goederentransportverzekering of een eigen vervoersverzekering uitkomst bieden.

Rijdt u in een bestelauto of gaat u dat doen? Laat ons u adviseren over passende verzekeringen voor uw bus en uw lading.

De Geldwinkel Kennemerland

De Geldwinkel Kennemerland is sinds 1998 een begrip in Haarlem en omstreken en de Haarlemmermeer. Wij zijn een persoonlijk advieskantoor voor uw hypotheek en verzekeringen. Als klant zult u onze professionele, maar ongedwongen en persoonlijke sfeer binnen ons kantoor als de juiste keuze ervaren.

Contact gegevens

Tel: +31 (0) 23 5411154
E-mail: info@geldwinkel.nl
Adres: Kleverparkweg 5
2023CA Haarlem

Copyright © Let's build IT 2019

Back To Top
×Close search
Search