skip to Main Content

Beperk het risico op een overval

Criminelen overvallen bij voorkeur een bedrijf waar ze veel contant geld of waardevolle spullen denken te kunnen halen. De detailhandel, horeca en transportsector zijn dan ook de belangrijkste doelwitten van overvallers. Verder is een winkel in een druk voetgangersgebied minder aantrekkelijk voor overvallers dan een bedrijf in een straat met weinig verkeer en weinig sociale controle.

Hoe en wanneer een overval?
Een overval kan op verschillende manieren plaatsvinden. Bij een hit en run stormen overvallers naar binnen terwijl ze schreeuwen, met een wapen dreigen en medewerkers dwingen de kassa-inhoud af te geven. Andere overvallers kiezen voor een iets rustigere aanpak. Ze komen als klant binnen en wachten een geschikt moment af om dan medewerkers te dwingen de kassa-inhoud te overhandigen. En ten slotte slaan overvallers juist toe tijdens het openen of sluiten van de zaak. Ze dwingen de nog of al aanwezige medewerker om de kluis te openen en het geld af te geven.

Hoe verkleint u het risico op een overval?

Plaats een camera bij de ingang met een monitor die toont dat elke klant gezien wordt. Maak verder duidelijk dat er niets te halen valt: plak stickers met “kluissleutels niet aanwezig’, “tijdvertraging” en “camerabeveiliging”.

Houd de mogelijke buit zo klein mogelijk. Room de kassa regelmatig af.

Tel geld niet in de winkel, maar altijd uit het zicht, in een afgesloten ruimte en op variabele tijdstippen. Bewaar cadeau- en waardebonnen apart.

Plaats de kassa achter in de winkel en zo dat een overvaller er niet gemakkelijk bij kan.

Zet de kluis altijd op tijdvertraging, doe cash boxes op slot en zet deze op alarm. Doe ook uw bedrijfskantoor op slot.

Houd de achterdeur en de personeelsingang altijd op slot.

Wees alert bij risicovolle momenten. Open en sluit de winkel met meerdere medewerkers. Doe meteen het licht aan en maak samen een controleronde.

Maak voor de afstort gebruik van professioneel waardetransport. Verzorgt u het transport toch zelf, doe het dan samen met iemand anders, op wisselende tijdstippen en dagen en volg verschillende routes. Doe het geld in niet-herkenbare tassen.

Wees duidelijk naar uw personeel. Maak instructies over sleutelgebruik, controles en veiligheid. Stel ook een draaiboek samen waarin u vastlegt hoe er gehandeld moet worden bij een overval. Of laat uw personeel overvaltraining volgen, zodat ze weten wat ze moeten doen in het geval van een overval.

Geldverzekering kan uitkomst zijn
De materiële schade van een overval kunt u gelukkig verzekeren. Zo kunt u op uw inventaris- en goederenverzekering een extra dekking kiezen of een aparte geldverzekering afsluiten. Wilt u weten wat voor uw bedrijf de beste oplossing is? Wij adviseren u graag.

De Geldwinkel Kennemerland

De Geldwinkel Kennemerland is sinds 1998 een begrip in Haarlem en omstreken en de Haarlemmermeer. Wij zijn een persoonlijk advieskantoor voor uw hypotheek en verzekeringen. Als klant zult u onze professionele, maar ongedwongen en persoonlijke sfeer binnen ons kantoor als de juiste keuze ervaren.

Contact gegevens

Tel: +31 (0) 23 5411154
E-mail: info@geldwinkel.nl
Adres: Kleverparkweg 5
2023CA Haarlem

Copyright © Let's build IT 2019

Back To Top
×Close search
Search