skip to Main Content

Aandacht voor uw WOZ-beschikking

De WOZ-waarde geeft aan hoe hoog de gemeente de waarde van uw koopwoning inschat. De peildatum is 1 januari van het jaar ervoor. De WOZ-waarde die op uw nieuwe aanslag staat, is dus de geschatte woningwaarde van 1 januari 2023. De gemeente bepaalt die waarde door uw woning te vergelijken met zogenaamde referentiewoningen: verkochte huizen die wat betreft ligging, bouwjaar, woningtype en aantal vierkante meters op uw woning lijken. De verkoopprijzen van die woningen bepalen grotendeels uw WOZ-waarde.

Bezwaar maken
De WOZ-waarde is belangrijk omdat die de basis vormt van een aantal belastingen. Als uw woningwaarde hoger is dan het jaar daarvoor, gaat u bij gelijkblijvende tarieven meer belasting betalen. Het kan zijn dat de gemeente uw WOZ-waarde te hoog heeft ingeschat. Dan betaalt u meer belasting dan nodig. U kunt dan bezwaar maken. Vaak kunt u gewoon met de gemeente bellen als u het niet eens bent met de WOZ-beschikking. Dan kan zonder officieel bezwaarschrift de WOZ-waarde al naar beneden worden bijgesteld. Komt u er op deze manier niet uit met de gemeente, dan kunt u officieel bezwaar maken.

Op welke belastingen kunt u besparen?
De WOZ-waarde bepaalt onder meer wat u aan gemeentelijke belastingen en heffingen betaalt. Dat is de Onroerendezaakbelasting (OZB), afvalstoffenheffing en rioolrecht. Vereniging Eigen Huis verwacht dat dat bedrag gemiddeld  met 5,7% omhoog gaat. Ook de waterschapsbelasting gaat waarschijnlijk omhoog.

Verder geldt een percentage van de WOZ (meestal 0,35%) als eigenwoningforfait. Dit bedrag wordt bij uw belastbare inkomen opgeteld en verhoogt daarmee uw belastingaanslag. Ook bepaalt de WOZ-waarde deels uw erfbelasting als u een woning erft. Heeft u een tweede woning of een vakantiehuis? Dat telt u die WOZ-waarde volledig op bij het eigen vermogen.

Voordeel hogere WOZ-waarde
Heeft u verkoopplannen? Dan is een hoge WOZ-waarde een voordeel want dat wordt meegewogen in het vaststellen van de verkoopprijs. Daarnaast kan een hogere WOZ-waarde goed nieuws zijn als u op uw hypotheek een risico-opslag betaalt. Wanneer het verschil tussen uw hypotheekbedrag en de woningwaarde groter is geworden, zijn banken vaak bereid de risico-opslag (deels) te laten vervallen. Wilt u weten of dat ook voor u geldt? Neem contact op met ons of informeer bij uw bank.

De Geldwinkel Kennemerland

De Geldwinkel Kennemerland is sinds 1998 een begrip in Haarlem en omstreken en de Haarlemmermeer. Wij zijn een persoonlijk advieskantoor voor uw hypotheek en verzekeringen. Als klant zult u onze professionele, maar ongedwongen en persoonlijke sfeer binnen ons kantoor als de juiste keuze ervaren.

Contact gegevens

Tel: +31 (0) 23 5411154
E-mail: info@geldwinkel.nl
Adres: Kleverparkweg 5
2023CA Haarlem

Copyright © Let's build IT 2019

Back To Top
×Close search
Search