skip to Main Content

Verschil tussen kopen en huren moet kleiner

Volgens DNB lopen in de huidige woningmarkt de uitgaven voor woningbezitters en mensen die in de vrije sector huren behoorlijk uiteen. Onder starters valt het verschil nog mee. Maar na verloop van tijd worden de verschillen steeds groter, doordat de huren hoger worden, terwijl de uitgaven voor de eigen woning nauwelijks stijgen. Daar komt bij dat huurders geen vermogen opbouwen, terwijl kopers dat wel doen. DNB vindt dat het kopen van een woning in het huidige belastingstelsel te veel wordt gestimuleerd, waardoor de huurmarkt zich niet ontwikkelt. Een goede huurmarkt is van belang, omdat die voor minder schulden bij huishoudens zorgt en verhuizen makkelijker maakt. 
"De kostenverschillen tussen koop en huur werken een tweedeling in de hand en bemoeilijken de ontwikkeling van een goed functionerende huurmarkt", aldus de centrale bank. DNB pleit dan ook voor afbouw van de belastingvoordelen voor kopers. Dat zou speerpunt van het beleid moeten worden. DNB denkt dan onder meer aan het stapsgewijs verhogen van het eigenwoningforfait of de woning en hypotheekschuld in geleidelijke stappen te verplaatsen naar box 3 van het fiscale stelsel, waardoor er meer belasting over moet worden betaald.

 

De Geldwinkel Kennemerland

De Geldwinkel Kennemerland is sinds 1998 een begrip in Haarlem en omstreken en de Haarlemmermeer. Wij zijn een persoonlijk advieskantoor voor uw hypotheek en verzekeringen. Als klant zult u onze professionele, maar ongedwongen en persoonlijke sfeer binnen ons kantoor als de juiste keuze ervaren.

Contact gegevens

Tel: +31 (0) 23 5411154
E-mail: info@geldwinkel.nl
Adres: Kleverparkweg 5
2023CA Haarlem

Copyright © Let's build IT 2019

Back To Top
×Close search
Search