skip to Main Content

ECB verhoogt rente verder naar hoogste niveau sinds 2001

Hoewel de inflatie in de eurozone wel afneemt, gaat het de ECB niet snel genoeg. De gemiddelde inflatie van de eurolanden lag in mei op 6,1 procent. Aan het begin van dit jaar was dat nog boven de 8,5 procent. De ECB wil met de rentestijgingen de inflatie terugbrengen naar 2 procent in de eerste helft van 2025. Het idee erachter is dat Europese banken hun rentes ook ophogen zodat geld lenen duurder wordt. Dat remt het aantal investeringen af. Ook wordt een nieuwe hypotheek duurder door de hogere rente.
Tegelijkertijd loont het om te sparen als de rente hoger is. Bij de grote banken in Nederland, zoals ING, Rabobank en ABN AMRO, loopt dit nog geen vaart. Zij hebben hun rentes nu verhoogd tot 1 procent. Kleinere banken proberen spaarders te lokken met hogere rentes. Als er meer gespaard wordt en minder geïnvesteerd, neemt de inflatie af. Door de afnemende vraag zit de eurozone inmiddels in een milde recessie.

 

De Geldwinkel Kennemerland

De Geldwinkel Kennemerland is sinds 1998 een begrip in Haarlem en omstreken en de Haarlemmermeer. Wij zijn een persoonlijk advieskantoor voor uw hypotheek en verzekeringen. Als klant zult u onze professionele, maar ongedwongen en persoonlijke sfeer binnen ons kantoor als de juiste keuze ervaren.

Contact gegevens

Tel: +31 (0) 23 5411154
E-mail: info@geldwinkel.nl
Adres: Kleverparkweg 5
2023CA Haarlem

Copyright © Let's build IT 2019

Back To Top
×Close search
Search